5 kommentarer

Ta från de fattiga och ge till……..Ingvar Kamprad

Förlåt Ingvar, både för titeln och bilden. Hoppas att du inte tar illa upp.

Efter att ha bett om ursäkt så kan vi dra igång det här inlägget. Vad betyder egentligen titeln? Jo, på SO-lektionerna har vi kommit in på det här med hushållsekonomi och skatt. Och det är det sistnämnda som jag kommer att prata om. När det gäller politik så har jag en gyllene regel: ”Alla är lika mycket värda och vi delar”. Detta betyder ungefär att det inte ska göra någon skillnad om du är en homosexuell, svart, kvinnlig städare eller en heterosexuell, vit, manlig IKEA-ägare (där attackerar jag återigen Ingvar, jag ska försöka att sluta med det), du ska ändå ha samma rättigheter här i livet. Men så är det inte, och eftersom att vi pratar om skatt i skolan så tänkte jag ta upp det nu, för skatt är något av det orättvisaste vi har.

Och eftersom att Ingvar är det rikaste vi har i Sverige så väljer jag att ta honom som exempel (han är ju även väldigt bra som exempel på skattefusk). Han har en förmögenhet på en halv biljon, EN HALV BILJON!!! Det är alltså 500 000 000 000kr. Hade nu Ingvar varit en god och ärlig människa så hade han ju behövt ge bort hälften av det här: en kvarts biljon till samhället. Men nu är det  ju så att stackaren klarar sig inte utan sin halva biljon. Så därför måste han ju vara registrerad i Lichtenstein där man inte behöver betala så mycket skatt. Vad är det för jäkla fasoner egentligen! Han har väl lika stor skyldighet som alla andra att betala skatt! Det här stör jag mig något otroligt på, att de som har pengar så att det räcker för deras barnbarns barnbarn, för de passar det inte att betala skatt, det blir för dyrt. Men de som knappt har råd, de ska minsann behöva ge bort en tredjedel av sin lön. Tänk er en ensamstående trebarnsmamma, som kanske drar in 20 000. Hon ska behöva ge bort 7000 av dem pengarna till staten. Ni hör ju hur det låter, men tydligen är det inte så politikerna ser på saken, för då hade vi väl haft en ändring. Egentligen är det ju rätt konstigt att vi har ett sådant system. Tänk hur klyftorna hade sett ut om staten hade fått in 250 miljarder extra varje år, det är en tiondel av vad vi betalade i skatt för fem år sedan. Fatta hur mycket mindre alla andra hade behövt betala i skatt då!  Behöver verkligen Ingvar de där extra 250 miljarderna lika mycket som den städande trebarnsmamman behöver sin extra tusenlappar?!?

Skatteparadis som det så fint kallas är något som vi måste göra något åt. Inte bara att man kan slippa skatt utan man kan även dölja sin ekonomi då dessa länder inte lämnar ut kontouppgifter. Alltså kan terroristorganisationer skapa konton i dessa skatteparadis utan att någon får veta något om det. Hur smart är det egentligen? Ingvar är bara en liten droppe i det hav av skattefuskare. Men hur mycket är just Ingvars, kvarts biljon värd då?:

# En femtedel av den skatt som svenska folket betalade in förra året.

# Kostnaden om man skulle  bygga AIK:s nya Friends Arena i varje svensk stad.

# Ett Happy Meal till hela världens befolkning.

# World of Warcraft i 23 år till hela Sveriges befolkning.

Så det är mycket pengar, pengar som skulle kunna gå till viktigare saker än de som jag har listat ovan, de skulle kunna rädda liv, förbättra undervisning, förhindra svält, stödja forskning om cancer.  Om jag någon gång blir politiker så lovar jag att ändra på det här med skatt, tänk hur mycket mindre klyftorna hade varit om Ingvar hade betalat skatt som alla vi andra gör, då hade man kunnat sänka skatten med 20% och de extra tusenlapparna hade kunnat hjälpa den stackars ensamstående trebarnsmamman till ett bättre liv. Hon hade kunnat köpa nya kläder eller gå på bio med sina barn. Men istället väljer vi att lägga på hög, Ingvar Kamprads hög…..

5 comments on “Ta från de fattiga och ge till……..Ingvar Kamprad

 1. Bra inlägg! In i politiken och gör nytta, så kanske vi får ett ännu mer rättvist samhälle i framtiden. Det behövs unga människor med idéer och energi som jobbar för en bra framtid för fler människor.

 2. Fast jag förstår inte riktigt hur politikerna ska kunna göra något åt detta?
  De kan ju praktiskt sett inte hindra Ingvar från att sätta in sina pengar på ett konto i Lichenstein. Det hjälper inte med att förändra skatten i Sverige för att se till så att Ingvar betalar skatt i Sverige.

  Men, jag håller med dig, Ingvar borde absolut betala skatt som allt annat vanligt folk. Pengar är luriga grejor…

 3. Vad orättvist :(((

 4. bra skrivet!
  Tror dock att lägre skatter skulle vara bättre, då kanske man väljer att istället betala skatt utomlands och iställer stanna i Sverige.
  Undrar vilket alternativ som skulle dra in mest pengar.

  • Lite konstig formulering på din kommentar men jag antar att du tycker att vi ska sänka skatten och hoppas på att t.ex Ingvar väljer att betala här istället. Själv tror jag på en förmögenhetsskatt runt om i hela världen, att de som har mycket ska ge mycket, men det kanske bara är min syn på saken?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: